2024.Őszi választék frissítve

TOP termékek

Klematisz Tudástár

Klemátiszok Téliesítése

Klemátisz klub
Klemátiszok Téliesítése

A legtöbb klemátisz buja, terjengős fajta, kerítésen, oszlopon, futtatón kúszik. Számos örökzöld, sőt kifejezetten téli változatuk létezik. Sokan emellett cserépben is tartják a növényüket, ami ebben a formában is át tudja aludni a telet.

Egy kis előkészülettel, az év során felmerülő gondozással a klemátiszok könnyedén átvészelik az itthon már évről évre egyre enyhébb teleket. A klemátiszok téliesítése nem bonyolult, kezdő növénykedvelők számára is megoldható feladat. Nem gondolják sokan, de a klemátiszok nagyon szívós fajták, akár -30 fokig is kibírják a zord időjárást, ha a gazdáik gondoskodnak számukra a megfelelő körülményekről, ami egyszerűbb feladat, mint gondolnánk – ebben fogunk most segíteni.

 

Mulcsozás

Érdemes 25-30cm magasan mulccsal (avarral, száraz fűvel, kerti hulladékkal) felkupacolni szeretett klemátiszaink tövét, ezzel betakargatjuk a növény törzsét és védjük a gyökerét a talaj alatti fagytól. Ha van lehetőség (és persze hely) érdemes a növény körül akár fél méternyi sugarú körben 10-15cm vastagon bemulcsozni a talajt. Nagyon fontos szerepe még a mulcsnak, hogy állandó nedvességet biztosít a klemátiszunk számára, de természetes módon szellőzik, így nem fog a növény berohadni.

Mulcsozáshoz használhatunk jól érlelt komposztot, vagy szénát, faforgácsot, netán kéregforgácsot vagy kertünkben lehulló leveleket. A mulcsokat is kombinálhatjuk, például, tegyünk egy réteg gazdag, szerves komposztot a növény köré, majd tegyünk rá egy réteg faforgácsot vagy szénát, hogy tápanyagban gazdag, védő és szigetelő talajtakarónk legyen a szélsőséges téli időjárással szemben a klemátiszunk számára.

Rendszeres öntözés

Magától értetődik, de nem mindegy hogyan csináljuk! A klemátiszok szeretik, ha nedvesen tartjuk őket, de semmiképpen ne áztassuk el, vagy locsoljuk túl őket, pláne ne télen. A cserépben tartott növényeknél fontos, hogy ügyeljünk folytonos nedvességre mert ezek könnyebben elszáradnak, mint a földben nevelt társaik, de emellett a megfelelő a elszivárgásra is, mivel a cserép alján pangó víz télen be tud fagyni, ezzel tönkre téve szeretett növényünket. Ezért, ha vannak a cserepeink alatt vízfelfogó tálkák, akkor ezeket érdemes a téli időszak előtt eltávolítani, hogy a felesleges víz el tudjon távozni a cserépből.

Metszési javaslatok

A klemátiszokat hagyományosan három metszési csoportba soroljuk, ebben a cikkben segítünk melyik fajtát mikor kell metszeni. Őszi metszésként az igazítás, apróbb rendezés a jelszó, érdemes meghagyni a növény elszáradt, barna részeit, mert ez is védi a fagytól a gyökereket. Ez egy fontos előkészület, hogy a növény egyszerűbben teleljen át. Az általánosan elmondható, hogy a 2-es csoportba tartozók kevésbé szeretik a hideg időjárást, ezt követi hidegtűrésben a 1-es csoport, végül a 3-as csoport kifejezetten jól teljesít.

Takarítás és rendszerezés

Szabaduljunk meg az elszáradt virágfejektől, terméskezdeményektől. A növényünk enélkül is áttelel, de esztétikai célon túl, a virágokon megmaradó víz megfagyhat, ami tovább „hűti” a növényt. Valamikor késő ősszel, kora télen már leszedhetjük az elszáradt virágokat. Éles metszőollót használjunk, hogy ne roncsoljuk a növény szárát és ágait, ezzel sem okozunk felesleges sérülést, aminek gyógyítására külön energiát kellene fordítani a növénynek.

A klemátiszok környékén is tegyünk rendet, távolítsuk el a „kerti hulladékot”, amivel elejét vesszük a növényünk körül áttelelő rovarok vagy baktériumok okozta károkozásnak is.

Ez egy jó lehetőség arra, hogy támrendszerre szoktassuk a klemátiszt , és megfelelő irányba tereljük az esetleg eltévedt hajtásokat, ágakat. 

Megfelelő hely kiválasztása

Alapvetően bírják a telet a klemátiszok, vannak kifejezetten zord körülmények között nemesített fajták, így klasszikus értelembe vett teleltetést nem igényelnek mint pl. a leanderek. Ültetésnél érdemes olyan helyet választani, ami nem kifejetten fagyzugos része a kertünknek, esetleg szélvédett. Annak érdekében, hogy a cserépben tartott klemátiszok kibírják a telet tehetünk pár dolgot. Kihasználva azt, hogy egy-egy cserepet lehet relatíve könnyen mozgatni, érdemes áthelyezni őket a fagyzugos helyekről a falak közelébe, bokrok védelmébe valamint olyan területre, ahol télen gyakrabban süt a nap. A szélvédettségre azonban mindenképpen ügyeljünk, mert ha száraz a tél, a szeles hideg idő elpusztíthatja a növényeket.

A gyökerek számára nem a fagyás jelenti az igazi problémát, hanem a fagyás, felolvadás és ismételt fagyás ciklusa okoz károkat. A cserepeket akár fóliával, hungarocellel vagy vászonnal is körbe tekerhetjük, mintegy betakargatva a növény gyökerét. Sokan arra esküsznek, hogy fészket csinálnak a növény köré annak elhalt ágaiból, ezzel is egy természetes, de hőszigetelő réteget biztosítva.

Ellenőrizzük a futtatót, támasztékot mert erősebb szél, netán a megtelepedő hó súlya is kárt tehet a klemátiszban.

 

Összegezve szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a klemátiszok nagyon szívós, évelő növények, fajtától függően jól bírják a telet, és többnyire szépen áttelelnek a magyar klímán. Fontos a jó vízelvezetés a cserépben tartott növények esetén és a szélvédelem. A kertben tartott kiültetett klemátiszok áttelelését könnyen biztosíthatjuk egy-egy mulcs kupaccal, illetve extrém száraz tél esetén időnkénti óvatos locsolással. Reméljük tüdtunk segíteni ezzel az összefoglalóval, örömteli őszi kertészkedést kívánunk mindenkinek.